donderdag 23 april 2020

596. Proberen gaat mee

EEN MAAND GELEDEN zou ten huize Polo de lente 'ingespeeld" worden door Katrien Verfaillie, aka Pigeon. Een huisconcert voor intimi, piano op z'n best. Wij en onze gasten keken ernaar uit. De lockdown besliste er anders over. We hopen dat het uitstel geen afstel wordt en dat we Pigeon op een veilig en goedgekozen moment alsnog onder ons dak kunnen ontvangen. Want... het zou zomaar eens kunnen dat haar Corona-lied voor een fameuze wending in de speelplannen gaat zorgen. Je zal maar een onvergelijkbaar mooie versie van Jean Ferrat's 'La Montagne' (1965) uit je geïsoleerde mouw schudden. Wim Sonneveld zorgde in  1974 met 'Het dorp' reeds voor een knappe vertaling/interpretatie. Katrien brengt in deze bizarre Corona-tijden met 'Kunnik nemi na joen komn' een zeer aangrijpende herwerking. Qua inhoud is 't er boenk op. Alles en iedereen komt aan bod. Overpeinzingen, emoties, kippenvel, traantje. Maar ook een hoopgevend einde. Veel tijd om te beluisteren, en we hopen mét haar.

Iets helemaal anders nu. Mijn coronasmatisch fietsommetje leidde vandaag langs de enig echte Boomsesteenweg. Niet meteen wat we noemen een pastoraal landschap, maar er zat een bedoeling achter. Wilde met eigen ogen aanschouwen of het heropenen van de drive-in bij Mc Donald's - Aartselaar even gekke beelden oplevert als wat mij via de (vermaledijde) media wordt voorgeschoteld. Afhaalschotel in kartonnen bakjes. Juist. Het viel mee. Geen chaos. Heel gedisciplineerd aanschuiven in de auto. Toch willen meer mensen dan ik zou verwachten 'coute que coute' terug aan de junkfood. Je moet er wat voor overhebben om als 46ste aan te schuiven in de file om je order door te geven. Ben er extra traag voorbij gefietst om te kunnen tellen. Als iedereen voor jou zo'n 3 minuten nodig heeft voor bestellen, afrekenen, omrijden naar de achterkant en daar de pakketjes in ontvangst te nemen dan gaat het vlot. Als het 45 keer even vlot gaat dan wil dat zeggen 45 x 3 minuten = 135 minuten aanschuiven. Twee uur en een kwartier. Ieder zijn goesting. Er is voor velen op dit moment nog niks wat moet. Maar toch: 'Does that makes any sense?' 

Tot slot een mededeling en tevens uitnodiging. Bijzondere tijden hebben ervoor gezorgd dat heer Polo het 'monteren' in de amateuristische vingers voelde kriebelen. Polderfoto's, gekke filmpjes en bricoleren met muziek en beelden allerhande. Hier en daar heb ik al een post gelost. Nu toch maar een YouTube-kanaal aangemaakt. Marrek O'Polo heet u onder die naam van harte welkom. Waag een poging. Abonneren mag. Proberen gaat mee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten